onsdag den 4. august 2010

Tørfoder i en BARF shop?

Når man begynder at BARFE og tilmed opretter en webshop som biohund.dk sniger der hurtigt lidt religion  med ind i projektet. Man skal vare sig for ikke at blive frelst og unuanceret i sine holdninger.

Men når man som undertegnede færdes i den virkelige verden og snakker med hundeejerne, bliver man hurtigt pillet ned igen. Og heldiigvis for det.

Alt er såre simpelt. Hunde spiser kød, og alt tørfoder er skrammel. Sådan er det. Det troede jeg i hvert fald.

Men nej, sådan er det ikke helt. Hunde kan være lige så uforudsigelige som mennesker. Og der findes faktisk ordentligt tørfoder. Man skal blot lede lidt efter det og vide hvad man skal kigge efter.

I det sidste halve år er jeg stødt ind i hunde, som ikke passede ind i nogle af de rammer jeg havde afsat. Så var der en hund, som ikke ville røre råt hønsekød, og en anden som ikke kunne lide kallun. Een tredie ville gerne spise det hele, men ikke det samme to dage i træk.

En sjælden gang ser man en hund der slet ikke vil røre råt kød, som ellers er det naturligste forhunde. Eller en, som ikke kan tåle det. Enten fordi ejeren ikke giver den tid nok til at omstille fordøjelsen, eller fordi den faktisk ikke kan komme til rette med råt kød. Da er den mest nærliggende løsning tørfoder.

I sådanne tilfælde er man nødt til at forholde sig til valget af rette tørfoder. Mødet med Ziwipeak var for mig afgørende for, at jeg indtog en mere positiv holdning. Her er der et tørfoder, som ikke er så tørt endda. Som virker lækkert og kødagtigt, netop fordi der er rigtigt meget kød i det.

Desværre er Ziwipeak så dyrt, at det ikke er en reel mulighed for mange os, at benytte det som primært foder. Men i det store nordamerikanske marked er en subkultur på vej. Den gør op med de meget kommercielle tørfoderfabrikanter og kræver kvalitet og gode, sunde ingredienser i tørfoderet. Kræver transparens og ordentlig dokumentation.

Champion Petfoods fra Canada har produceret tørfoder i mange år. Kornbaseret, som de andre. Men de øjnede et nyt marked, og skiller sig nu ud fra de store brands ved at underlægge sig BARF verdenens krav og ved at dele dens værdier.

Denne producent har indset, at det er sund forretning at producere sundt foder ud fra sunde principper. Friskt kød, godkendt som menneskeføde, i stedet for animalske biprodukter. Kød fra dyr, som har levet på friland. Friskfangede fisk, som ikke har ligget på frost. Kød som hovedingrediens. Intet korn, ingen majs, ingen ris. Glutenfri.

Produkterne fra Champion Petfoods sælges under mærkerne Acana og Orijen. De fås kun i specialbutikker, på enkelte netbutikker og hos en håndfuld dyrlæger, som hermed gives et klap på ryggen.

Acana og Orijen er dyrere end det foder du finder i supermakedet, men ikke dyrere end mange af de "finere" kornbaserede mærker. Lidt billigere end BARF fra biohund.

Orijen har lidt mere af alting end Acana,og koster en lille smule mere. Dette tørfoder benytters nu hos biohund som "Plan B" i de tilfælde hvor "Plan A" - rent kød - ikke lader sig gøre.

Som nævnt ville jeg aldrig have troet der kom tørfoder på hylderne hos biohund, men man bliver jo heldigvis klogere hen ad vejen.

Det er iøvrigt en rar sidegevinst, at man kan supplere BARFEN med et tørfoder, som er sammensat på en naturlig måde med gode ingredienser - således at man undgår at give hunden dårlig mave.

Med en sæk Orijen ved siden af fryseren er man ikke fortabt den dag, man opdager, at fryseren er tom. Og man kan tage hunden med på en forlænget weekend uden at skulle tænke på at have en frostboks med.

Hunden må så undvære den oplevelse det er at spise friskt kød, men den får i det mindste den næring, som den skal have.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar