fredag den 9. oktober 2009

Dyrlægens BARF kritik

Det flyder med folks meninger om BARF på nettet. Problemet er at det meste er påstande, fremførst for egen regning. For de uindviede skal det nævnes, at BARF metoden betyder, at man fodrer hunde med råt kød og rå ben i modsætning til tørfoder..

Men når en dyrlæge udtaler sig, spidser man øren. Hvad siger fagfolk, som burde vide besked?

Onde tunger siger, at dyrlægen lever af syge dyr og af at sælge foder, som fastholder dyrene i deres sygdomme. Lad os et øjeblik antage, at dette ikke er sandt i alle tilfælde.

Jeg er netop faldet over et umiddelbart sobert indlæg i debatten fra en dansk dyrlæge. Du kan læse artiklen her.

Her gør Poul B.Nielsen rede for BARF's historie og knytter sine personlige betragtninger.

Jeg vil anbefale at du læser artiklen, og bagefter holder den op mod de følgende kommentarer, inden du danner dig din egen mening.

Mine bemærkninger til artiklen:
(skråskrift markerer citater fra artiklen)

Men idéen er nu ikke ny - gennem de sidste 50 år har der i perioder været fortalere for, at man skulle fodre sin hund hovedsagelig med kallun og . . 

Korrekt. Ideen er ikke ny. Faktisk har hunden levet af kød og ben siden Gud skabte den.

Der findes mig bekendt ingen videnskabelige dokumenterede undersøgelser som viser, at hunde generelt har en bedre sundhedstistand på BARF-foder end på godt tørfoder.

Her vender dyrlægen bevisbyrden på hovedet. Ingen behøver bevise at hunden lever godt af den føde, den har levet af i 10.000 år. Det er tørfoderindustrien der skal bevise at det kunstige foder er lige så sundt for hunden som dens naturlige føde.

. . .at der ofte anvendes syge/selvdøde dyr i fremstillingen af tørfoder. Endog døde katte er nævnt!! Det har ingen hold i virkeligheden.

Lad os håbe dyrlægen har ret. Men mistanken er fordærdelig. Se videoerne på www.biohund.dk hvor de værste er udeladt, netop fordi dokumentationen var mangelfuld.

Der tales meget om, at vi skal tilbage til naturen. Og naturligvis lever vilde hunde ikke af tørfoder. Men hvis man tænker på vilde hunde man har mødt på turistrejser eller set i naturudsendelser, er det langtfra alle vilde hunde der ser ud til at have det godt på naturens præmisser.

Ærligt talt, Poul B. Nielsen. Dette er dog en elendig argumentation. De vilde hunde i Spanien lever på kanten af tilværelsen fordi de netop ikke lever et naturligt vildt liv. De lever i skyggen af mennesker og æder skrald, som de skal kæmpe med andre vilde hunde om. En fuld skål med tørfoder var sikkert bedre for dem. Men en levende høne om dagen var dog bedst. Hvis de vilde hunde i Spanien får den rette kost, og rigeligt af den, opfører de sig som hunden i toppen af denne blog. Den er netop en spansk vildhund, som en dansk turist tog med sig hjem til Danmark.

Vores hunde lever ikke et naturligt liv - så skulle de fx. ikke opholde sig i vores huse og få foderet serveret. . .  . . vi holder dyrene som kæledyr, og de kan sagtens have det godt - eller måske endda bedre end hvis de levede "naturligt".  

At dyrene skånes for regn og frost og har rigelig adgang til mad medfører vel ikke at de skal miste deres foretrukne føde?

Har man gode erfaringer med BARF til sin egen hund, er det sandsynligvis godt for netop den hund. Men der er vist ingen tvivl om, at der er langt mere forskning bag det kvalitetsfoder, dyrlæger forhandler idag, end bag BARF ideen.

Naturligvis forskes der i tørfoder. Det er nødvendigt når man vil skabe et i bund og grund unaturligt foder. Men forskningensresultaterne offentliggøres ikke - de er jo forretningshemmeligheder. Også her vender dyrlægen sagen på hovedet, idet han beklager sig over at ingen har forsket i om hunde er tjent ved at spise kød. Hvem skulle dog give sig til at forske i kødets egnethed som hundemad? Kravet er absurd. Alverdens hunde ruller rundt i græsset og holder sig med alle 4 poter på maven af grin over sådan et forslag. Hunde spiser jo kød. Det ved en enhver fem-årig.

Dyrlægen slutter af med at konstaere, at man skal passe godt på med hygiejnen ved køkkenbordet, når man serverer kød for hunden.

Heri har han helt ret. Det skal man iøvrigt altid, når man har med kød at gøre. Kniv og hakkebrædt skal skoldes.

I praksis kan man servere BARF for hunden uden at det kommer i berøring med andet end madskålen, hvis man benytter de vacuumpakkede poser fra www.BioHund.dk eller en af de andre leverandører.

Dyrlæge  Poul B.Nielsen skal have ros for at have leveret et af de mere sobre indlæg i debatten, men det er lidt synd, at kæden alligevel hoppede af flere steder.

3 kommentarer:

  1. Det er da vist din kæde der er hoppet af! Har du overvejet, at det er HUNDEN som kan blive syg af bakterierne i det rå kød, eller gå rundt som raske smittebærere?!

    SvarSlet
  2. Jeg er veterinærsygeplejerske studerende og er i gang med at skrive en opgave omkring BARF. Jeg faldt over den samme side som dyrlæge Poul B. Nielsen henviser til, siden der omhandler brug af døde dyr. Vi snakkede med ejeren af den pågældende hjemmeside som bekræftede os i at der blev brugt døde kæledyr og unaturlige tilsætningsstoffer i hundefodret. Han informerede os yderlige om at han hver 14 dag fik tilsendt rapporter fra fødevarestyrelsen om tilbagekaldelse af hundefoder. Vi snakkede med fødevarestyrelsen som kunne fortælle os at der aldrig er blevet skrevet en sådanne rapport. Ydermere findes der i det danske dyrlæge foder til hund ikke unaturlige tilsætningsstoffer, bortset fra SPECIFIC som har en fodertype med et ikke naturligt tilsætningsstof.
    Jeg har læst meget om hvordan kogning, stegning, varmebehandlig ødelægger de enzymer hunden bruger til at nedbryde fodret med i mavesækken. Sagen er bare den at enzymerne findes i hundes fordøjelses system og ikke i fodret.
    Jeg syntes det er ærgeligt at der skal være denne fjentlighed, men jeg må også selv ærlig indrømme at efter at have brugt så lang tid på at læse en masse BARF forhandlers onde ord om veterinærstanden, så har jeg selv svært ved at få lyst til at anbefale BARF til nogen som helst.

    SvarSlet